martes, 4 de mayo de 2010

CAPÍTOL 36: EL MULTITUDINARI MÍTING DE L'ERC DE SALVADOR JUNCÀ, AMB EL VELL METGE DE BANYOLES


Aquell dissabte del 31 de març, es tenia convocat el gran míting de l'ERC al cinema Xampinya, més còmode i espaiós que el Cercle de Catòlics. Molt de públic omple la sala del cinema Mercantil i abans de començar la presencia dels candidats de l'Esquerra, es exhibeix una pel·lícula amb imatges de la Banyoles de fa ja molts anys. La pel·lícula oferia imatges de personatges banyolins molt coneguts i de llocs i racons de Banyoles que abans érem molt populars i que avui han desaparegut o han evolucionat. La pel·lícula donava una imatge de com era la vida social a la postguerra a Banyoles. Dintre de la exhibició de la pel·lícula, es podia veure el desaparegut aeròdrom d'Esponellà (al Pla de Martís); la fira del bestiar a la plaça del Corpus; l'espectacle dels gegants i cabezuts tan recordats per els infants que avui ja som homes; uns carrers banyolins replens de flors en la diada del Corpus; etc... la pel·lícula anava acompanyada de una música i unes cançons que matizavem amb més profunditat les imatges i li donàvem un significat més concret.

Crec que amb aquesta pel·lícula l'ERC de Banyoles havia fet el millor míting que era esperable a Banyoles. La sorpresa de l'ERC fou compensada: molt bona assistència de públic, i molts de vots el 3 d'abril. Es presentàvem els candidats banyolins de l'ERC, i cada candidat més important s'explicava la seva part del programa electoral. Parlàvem el alcaldable Salvador Juncà, el veterinari Pere Comas, el conegut dentista Tomàs Cortada, el mecànic de motos Jordi Domènech, etc....Però seria de destacar de manera especial la intervenció del ancià Joan Gussinyer Mas, il·lustre metge, i fill de Banyoles, que fou conseller de l'ajuntament durant el temps de la República. Encara que estava entre els últims de la llista de l'ERC, el candidat Gussinyer fou el més escoltat, i amb molta atenció digué que cap dels seus companys membres de la candidatura es presentava a les eleccions per anar a l'ajuntament a robar. Amb una veu una miqueta infantil, però energètica per la seva ja avançada edat, el doctor Gussinyer tractava de explicarse amb molta sinceritat, que va arribar a arrencar uns entusiastes aplaudiments per part del públic. Mentres tant, per fora als carrers, les joventuts de ERC clavàvem les enganxines amb el slogan "Eficàcia i honradesa a l'ajuntament". Mentres que a prop, al mur de Can Horta, prop de la plaça dels peixos, un grups de joves de CiU pintava un gegantesc mural, de estil cubista, que es va fer necessari la utilització de bastides de paleta.

Aquell mateix dia, ja entrada la nit, a les deu del vespre, els del PSUC donàvem el seu míting presentant una mena de petit llibre molt important, sobre una visió de ho que se basava el programa municipal de la candidatura del PSUC: "Banyoles, la participació democràtica". Una versió de la Banyoles eurocomunista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario