domingo, 2 de mayo de 2010

CAPÍTOL 27: LA CONSTITUCIÓ DE 1978




La campanya per la Constitució prosseguí per Banyoles amb el slogan "6 de desembre, dia de la Constitució, el teu deure es votar, vota lliurement", penjava els aparadors de molts comerços i moltes botiques. La travessia Alvárez de Castro-Alfons XII estava repleta de propaganda política dels partits, tant dels del a favor a la constitució com els del contra. Els socialistes teníem un cartell vermell amb un majestuós sí de color negre sota un fons vermell; el pasquí tenia forma rectangular i empapelava bona part dels principals carrers, en especial el del Passeig del Generalíssim i la seva intersecció amb la carretera d'anar a Girona. El grup de l'Esquerra Republicana exposava la seva postura abstencionista, encara que es digués que molts membres de la ERC banyolina vàrem anar a votar la Constitució. No vàrem faltar tampoc els cartells de Força Nova (els franquistes agrupats per el conegut notari madrileny Blas Piñar) que estava en contra de la Constitució, i que amb els seus cartells mostràvem el divorci de una Espanya trencada per les autonomies.

Les valles publicitàries, de nou vàrem ésser omples de propaganda governamental, amb retòriques com les següents: "Tu deber es votar, vota libremente", "Tu derecho es votar, vota libremente", i "Referèndum nacional, 6 de diciembre, día de la Constitución" (en els dos idiomes, es clar).

Arribat el 6 de desembre, la Constitució de 1978 es aprovada en referèndum per una majoria d'espanyols, i a Banyoles per una extensa majoria de banyolins, que votà afirmativament un 87'2% dels electors, dels quals hi va haver un 22'7 de abstenció.

I per acabar l'any, el 27 de desembre, el Rei Joan Carles I promulga el nou text jurídic fonamental del nou règim democràtic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario