domingo, 2 de mayo de 2010

CAPÍTOL 28: ANY 1979, LES PRIMERES ELECCIONS DE LA NOVA CONSTITUCIÓ

El nou any internacional del nen , començaria amb un fort malestar internacional: Iran, país al que li comprovem força petroli, es una caldera a punt d'explotar, amb la caiguda del Sha, i l'asonament a l'escena del Ayatollah Jomeini.

Arriba el dia 2 de gener del 1979, es finalitza el mandat de les Corts elegides en 1977, tras decidir Suárez que un cop aprovada la nova Constitució, era millor convocar noves eleccions, que sometr'es a un nou vot de investidura. La data escollida cauria el primer de març, i els municipals per dintre de un mes, el 3 de abril del 1979. Tot esperant aquestes eleccions, els partits polítics preparaven la seva campanya electoral, que oficialment començaria en els primers dies de febrer. , encara que en el cas de Banyoles, les forces juvenils vàrem intentar crear una Taula Coordinadora de Joves per a fer palesa les seves reivindicacions.

Durant la campanya per les eleccions generals, la majoria dels partits polítics més importants vàrem fer actes electorals per el famós i cèntric local situat a la Plaça d'Espanya, a Can Catòlics, on vàrem celebrar mítings desde la dreta més reaccionaria, fins a la esquerra més radical, passant també per els nacionalistes. Els ultres, tant de dretes, com de esquerres, vàrem celebrar els seus mítings amb molt escassa assistència de públic, al local de la AISS (antic edifici de la Organització Sindical, el Sindicat oficial franquista). Entre les candidatures per la circumscripció de Girona, destacàvem els banyolins Jaume Caselles, cap de llista de CD (la Coalició Democràtica, de Manuel Fraga), i en Manel Tortós, cap de llista pel Partit Carlí de Catalunya (partit del històric Carlos Hugo de Borbón-Parma).

El 8 de febrer, els del PSUC donàvem un míting comunista en els Catòlics, amb la presencia de Jordi Solé (un dels ponents de la nova Constitució), el sindicalista Paco Frutos, i Josep Aguirré. La assistència fou una mica escassa.

A la setmana siguent, els candidats de la coalició electoral a Catalunya Centristes de Catalunya- UCD, vàrem fer un míting en el que vàrem parlar el tercer candidat de la llista Ramon Jaume Soler, un home d'edat madura que tenia els cabells canosos, i que era qui portava pràcticament la nova UCD gironina; el ex procurador a Corts de Camós, Maurici Duran (que es presentava per el Senat), la secretaria general provincial de la UCD de Girona, Anna Maria Oriol Montcanut, i el conegut director de la politècnica de Girona Josep Arnau Figuerola. La assistència fou escassa.

El divendres dia 16, al Cercle de Catòlics, el empresari banyoli Miquel Callís Prat, va presentar als candidats de Convergència i Unió en un míting nacionalista, en el que vàrem intervenir el cunyat del candidat de UCD per Barcelona Anton Canyelles, de nom Miquel Roca i Junyet (un dels ponents de la Constitució), el ex-diputat arqueòleg de Castellfollit de la Roca Ramon Sala Canadell, la figuerenca Concepció Ferrer, el ex-alcalde franquista de Bescanó i empresari del fuet Jaume Casademont, juntament amb José Maria Capella i Pere Ribas que se presentàvem per el Senat. Aquest fou un dels mítings més moguts de la ciutat, per la nombrosa assistència de públic, que evidenciava que la candidatura de CiU era la que més seguidors tenia a Banyoles.

El dia després, al mateix lloc, Cercle de Catòlics, se celebra el míting del PSC-PSOE en el que vàrem intervenir el cap de llista per Girona Ernets Lluch Martin, acompanyat de Eduard Martín, Josep Verde Aldea, Jaume Sobrequés, i el futur cap de llista per la alcaldia de Banyoles Àngel Grabuleda (procedent del diluït PSC-reagrupament). Els socialistes despenjaven grans mitjans propagandístics, i un dels seus slogans era: "aquesta serà la primavera socialista".

El dijous dia 22, en el local de la Antiga Organització Sindical, va haver un acte electoral de la Lliga Comunista Revolucionaria IV internacional, de molta escassa assistència. En el mateix dia, l'ERC presentada per Salvador Juncà, dona un míting amb la intervenció de Joan Hortalà, Miquel Ports Moix, Josep Rahola, el olotí Marçal Casanoves, i en Lluis Torres; la assistència al míting nacionalista fou satisfactòria. L'endemà, amb una casi nula assistència, donava en el local de la AISS (antigua Organització Sindical), el seu míting Manuel Tortós Sala-Badia, candidat i secretari polític de les comarques gironines del Partit Carlí de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario