martes, 4 de mayo de 2010

CAPÍTOL 32: LES PRIMERES CANDIDATURES MUNICIPALS A BANYOLES

Després de les eleccions generals del 1-M, donaria pas a altres noves eleccions, que en aquest cas seriem les primeres eleccions municipals de la nova democràcia. A Banyoles se hi vàrem presentar quatre grups polítics diferents: el PSC-PSOE, el PSUC, CiU, i l'ERC.

La candidatura dels socialistes presentava com a alcaldable a Àngel Grabuleda, procedent del PSC-reagrupament, i el president de la associació de veïns del barri de Guemol, de professió administratiu de Mobles Tarradas, i oriünd del poble gironí de Celrà, que feia ja uns 10 anys que vivia a Banyoles. El PSUC presentava a Serafí Gimeno Bonaventura, antic remer i un dels fundadors del sindicat CCOO a Banyoles. Els convergents de CiU presentàvem una insòlita candidatura, molt variada, de tots els ambients banyolins, encapçalada per el conegut industrial Miquel Callis Prat, molt aficionat als esports, i amo de "Don Pollo", una empresa a prop de Borgonyà on treballàvem centenars de banyolins. Per part de l'ERC es presentava a Miquel Juncà Busquets, un altre empresari també molt conegut, que havia viscut la passada guerra civil, un dels amos de la coneguda fàbrica de coles i gelatines Juncà.

El PSC-PSOE va ésser el partit que va donar el primer míting al local de la antiga Organització Sindical ( AISS ), en la que també vàrem assistir membres del PSUC local, a on més que el candidat Àngel Grabuleda, que va destacar en la oratòria va ésser un home jove, prim, amb ulleres, i una bufanda que el cobria, que va exposar molt brillantment les diferencies entre el socialisme i el altre model de societat: era en Joan Solana Figueres (que anys més tard arribaria a ésser un dels alcaldes de Banyoles). Joan Solana va fer una bona explicació sobre la propietat privada i la propietat pública, que tenia molt a veure sobre la manera de entendre el socialisme. Uns minuts més tard també va parlar de la família, en la que exposava que era necessari un canvi de mentalitat en la manera de entendre allò del "sindicat, el municipi, i la família" en el que es basava l'ordre social franquista. El jove candidat tenia molta facilitat de reacció i articulació de la paraula. També va parlar el principal candidat que va explicarse sobre el per què de aquesta candidatura dels socialistes a Banyoles. El altre orador, era el número dos, Emili Martínez, home procedent del sindicat UGT. Aquest míting va comptar amb la presencia d'en Francesc Ferrer Gironès, el nou senador més votat de tota la província de Girona, inconfundible en la seva inseparable pipa, que finalment va demanar al públic assistent el vot per la candidatura dels socialistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario