
Per a llavors Banyoles ja començava a veure ressorgir els seus propis polítics que formaríem part en la acció de fer democràcia, con diria el catalanista Jordi Pujol Soley. Els primers partits que es vàrem organitzar a Banyoles fórem els esquerrans, en especial el PSUC (comunistes), i el PSC-PSOE (llavors socialistes marxistes); més tard ressorgirem CDC (centre-nacionalista), i AP (dreta), sense deixar de banda el PSC-reagrupament (socialistes moderats) , i la ERC (esquerra nacionalista-moderada, que més tard esdevindria independentista, i que ressorgiria a Banyoles després de les eleccions del 15 de juny de 1977). Tal com estàvem les coses, amb algun partit sense legalitzar com ho estava el PSUC, feia creure que allò seriem unes eleccions maquillades de franquisme. Per a Banyoles, el grup polític més dinàmic de aquells moments era el PSUC, començant a pressionar i a fer notar públicament amb molta sensionalidad, entre panflets i pintades,
Arribà el 29 de gener i el president Suárez fa un discurs per la televisió, i dies més tard, en el mes de abril, el govern legalitza el partit comunista de Espanya (PCE), juntament amb el PSUC, en un dijous sant, amb fortes tensions i enfado del estament militar molt vinculat a Franco, a qui en principi els hi havia mostrat que no legalitzaria els comunistes, i que portaria a la dimissió del ministre del exercit, el admirant Pita de Veiga. D'aquells dies, recordo que la rama juvenil del PSUC, la JCC (joventut comunista de Catalunya), començava a fer una sèrie de activitats per a donar-se a conèixer entre la joventut banyolina com a partit democràtic. El capdevanter de la JCC banyolina era un inquiet adolescent de nom Joan Grabuleda, fill de una família de comunistes banyolins de la passada guerra. Ell representava els joves comunistes banyolins. Joan Grabuleda, junt amb alguns amics d'estudi i altres joves que se havíem afiliat a la JCC per voluntat pròpia, començàvem a treballar per una fixació sòlida de la JCC a Banyoles.


Per Banyoles es comença, sobre tot al local dels catòlics, a ésser el lloc de trobada per a anar a anar a mítings. Per a principis de març, la llavors UDC (Unió Democràtica de Catalunya) de Anton Canyelles Balcells, el popular joier barceloní, ilustre democrata-cristia espanyol, va donar un míting al escenari del Can Catòlics, que crec que fou el primer míting que es donava a Banyoles en aquell any de 1977.
A finals de març de 1977 es feia públic a Banyoles la presentació del PSC-congrés, que seria el grup polític socialista que agruparia als banyolins marxistes. En Pere Riera, un estudiant de arquitectura, seria el banyolí del PSC que fundaria les joventuts socialistes a Banyoles, i junt amb en Joan Grabuleda de la JCC tractaria de formar una Taula Coordinadora de Joves de Banyoles. També a finals del març de 1977, va tenir lloc una presentació pública d'un grup més cultural que polític; es tractava del Congrés de Cultura Catalana. Moltes plaques dels carrers i molts dels rótuls que estàvem escrits en castellà vàrem ésser invadits per un adhesiu rodo de fons groc i la leyenda en lletres vermelles, que es varia molt popular i estava fet de material plàstic perque es conservés molt de temps; el seu text posava: "En català, si us plau". També es va concorre a un altre adhesiu, però de menys tirada que l'anterior, que estava clavat sobretot a les plaques posàvem el nom del carrers i plaçes, i que deia: "català, idioma oficial", amb les quatre barres catalanes a fons.

No hay comentarios:
Publicar un comentario